vrijdag 25 oktober 2013

Intussen op de werf...



Nadat dit voorjaar de nutsvoorzieningen en wegen waren aangelegd, is 2 oktober de bouw ECHT van start gegaan. Het perceel ligt in een oude meander van de Schelde, en de sondering had al uitgewezen dat er pas op 1.90m diep een draagkrachtige zandlaag onder de leem lag.

De fundering kan traditioneel worden uitgevoerd met sleuven van 1,2m ipv 0.5m meter diep, waarop 30cm ondergronds metselwerk komt en een 15cm dikke gewapende betonplaat.

De extra diepte van de fundering is weliswaar een financiƫle tegenvaller, maar door ze te vullen met beton in plaats van metselwerk blijven de kosten nog hanteerbaar.

In de sleuven is alvast een doorvoer voor de grondbuis meegestort.

De grondbuis is de ondergrondse luchtinlaat voor het ventilatiesysteem en werkt als aardwarmte-wisselaar, die ’s winters de aangezogen buitenlucht eerst opwarmt tot bijna grondwatertemperatuur, en ’s zomers de warme buitenlucht afkoelt als gratis airconditioning. Dat scheelt in de verwarmingskosten en geeft veel comfort in de zomer, maar de besparing verdient zich pas na ongeveer 40 jaar terug… We zijn echter zo gecharmeerd van het concept, dat het ons die investering wel waard is.

Grondbuizen, ook wel Canadese put, zijn de afgelopen jaren vaak negatief in de publiciteit gekomen, alhoewel ze al honderden jaren worden gebruikt en het een beproefd concept is.Een goede uitvoering is essentieel, en dat bleek in de gevallen waar het mis ging niet zo te zijn geweest: vochtophoping in de leidingen, schimmelvorming etc…

We hebben ons dus goed laten voorlichten door iedereen die er iets van hoort te weten en hebben gekozen voor het Awaduct systeem van Rehau: gladde 25cm brede buizen zorgen voor een minimale drukval, en ze hebben een anti-bacteriƫle coating. Bij het plaatsen hebben we veel zorg besteed aan voldoende afschot op de buizen, en is op het laagste punt een condens-afvoerput geplaatst.

Bij de graafwerkzaamheden stond het (grond)water ons al snel aan de lippen, zodat we na 8 meter buis zijn gestopt en eerst het buizentraject hebben gedraineerd, waarna een week later het leggen van de resterende 22 meter in een ochtend was gepiept. Al met al viel dat nog mee.

Voor het berekenen van het effect van de grondbuis-ontwerp voor de woning wordt (in PHPP) een rendementspercentage (relatieve opwarming tov grondtemperatuur) gevraagd. Dat was een veel grotere uitdaging dan het leggen!

Niemand kon daar een passend antwoord op geven…

De leverancier geeft wel in- en uitgangstemperaturen, en de Universiteit Gent en het PassiefHuisPlatform hebben tools om te rekenen aan grondbuizen. Maar dan nog kwam er geen rendement uit, of toch zeker geen betrouwbare cijfers aangezien klimaatfactoren of weerstand amper werden meegeteld.

Uiteindelijk waren de gegevens van de leverancier het meest betrouwbaar, en hebben we daar handmatig het rendement mee berekend. De ambitie was 80%, wat als goed wordt beschouwd, maar we halen met onze 30 meter buis 73%, wat gezien de relatief korte lengte niet slecht is…

Een extra 8 meter zou ons die 80% geven, maar dat was het ons niet meer waard.

'Grote' middelen worden ingezet voor de wegwerkzaamheden

De weg is bijna klaar. Rechts achterin ons perceel

De sleuffundering

Het eerste stuk grondbuis dat deels onder het huis loopt

De ondergrondse luchtinlaat voor de houtkachel

De condenspunt voor de grondbuis op ruim 3 meter diep...

Nog 6 meter te gaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten