woensdag 19 februari 2014

De basis



Aangezien er niemand van de betrokken partijen (architect, aannemer, wij zelf) ervaring had met Passiefbouw, hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gangbare constructie-oplossingen. Dit bespoedigde de start van het project en dreef de prijs niet onnodig op.

Zoals gezegd is de fundering een weliswaar diepe maar gewone sleuffundering, met daarop betonmetselwerk en een losse gewapende betonplaat.

Het voordeel van werken met gevelbeplating, naast de vrijheid in vlakverdeling en kleur, is dat er ter plaatse geen ondersteuning door de fundering moet zijn, zoals bij een stenen buitenmuur. Daardoor kan de fundering smaller en lichter worden uitgevoerd, wat weer in de kosten scheelt.

Voor de binnenmuren hebben we om akoestische redenen en voor een hoge thermische inertie gekozen voor massieve silicaatsteen, die we laten lijmen. Dat kost dan weer meer, ondanks dat lijmen efficiƫnter is maar nog niet erg gangbaar. Die meerkost is echter niet erg hoog en is het ons zeker waard.

In eerste instantie hebben we overwogen de thermische onderbreking onder de muren uit te voeren in Marmoxblokken of foamglas, maar Ytong kimblokken gaven een niet zo heel veel slechter thermisch resultaat in de totaalberekening (afhankelijk van wat men ervoor en erachter legt) en zijn een pak goedkoper. Bovendien was men gewend daarmee te werken.

Een uitspraak van een verkoper op de Passive House Beurs in Brussel is me in die zin altijd bijgebleven gedurende dit project… Toen hij door had dat onze keuzes al gemaakt waren en er geen esoterische ramen aan ons te slijten waren werd het gesprek meer open wat betreft de noodzaak om voor alle componenten maar het beste van het beste te kiezen of wat 0.1 puntje meer in een U-waarde voor verschil maakt op het totaal, waarop hij zei “je huis is maar zo goed als de zwakste schakel”. Een waarheid als een koe, en dat is doorgaans niet je perimeter of je raamprofiel. Het is enorm belangrijk dat alle componenten op elkaar zijn afgestemd, anders koop je wellicht parels voor de zwijnen, of andersom… Die man verdient een tegeltje!

Tot zover eigenlijk niets bijzonders dus qua bouwtechniek.

Thermische onderbreking van de muren met kimblokken en twee lagen DPC. Daaronder de betonplaat en het ondergronds betonmetselwerk.

De ruwbouw gaat in sneltreinvaart. Links de inkom, vooraan de Technische Ruimte

De opening voor de glaspartij van de woonkamer, met vide, en naastliggende praktijkruimte

De gewelven hangen aan balken in de muren van de bovenliggende etage

De etage volgt al snel... let op de slotgracht

De ruwbouw is bijna af...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten