donderdag 20 februari 2014

Perimeter



De ruwbouw gaat snel vooruit.

Het lijmen van de silicaatstenen gebeurt niet zoals we hadden verwacht met lijmbakken en kam, maar ‘traditioneel’ met een troffel. Aangezien de silicaatblokken een tand-groef uitvoering zijn, heeft de aannemer de stootvoegen in eerste instantie niet verlijmd. Bouwtechnisch is dat ook niet nodig, maar onze ambitie was met het verlijmen al een aardige graad van luchtdichtheid van de muren te verkrijgen. Met name omdat we dan al bij een blowerdoor B-test de zwakke plekken uit de luchtdichting konden halen, voor dat de muren luchtdicht zouden zijn afgewerkt met de stucwerk. Dan zouden we her en der nog correcties kunnen uitvoeren, wat nu lastig wordt als de chape al ligt en het plakwerk is gedaan…

Op ons verzoek is men dan toch ook de kopse zijden gaan lijmen en proberen we de kieren op te voegen. De blowerdoor B-test zal uitwijzen of dat voldoende blijkt. Volgende keer toch een meer ervaren lijmer in de armen nemen…

De perimeter rond de fundering zal om budgettaire redenen worden afgewerkt met EPDM die we onder de gevelplaten nog net zichtbaar laten. Alhoewel de EPDM zelf duurder is hebben we toch daarvoor gekozen omwille van de duurzaamheid, en het spaart een gevelplint uit wat het totaal toch weer interessant maakt. Ook de raamdorpels beneden laten we vervallen; de terrassen worden tot onder de ramen gelegd wat een strakker beeld geeft.


Over de ondergrondse isolatie onder de EPDM hebben we lang getwijfeld. Die moet drukvast en waterbestendig zijn, maar door de uitspringende ramen moet ter plaatse van de raamopeningen een zeer draagkrachtige oplossing komen.

Stalen profielen onder de ramen zouden teveel een bouwknoop vormen. Kimblokken zou ook kunnen met daarop foamglas, en dan tussen de ramen afwerken met isolatieplaat.

We kiezen om alles met kimblokken te doen, dat kon nog net volgens de thermische berekeningen, en is wel zo praktisch aangezien de aannemer dit dan geheel kan uitvoeren: zeer degelijk en vochtbestendig.


Voor dat we aan de perimeter kunnen beginnen moeten we nog drainage leggen rond de fundering vanwege de overvloedige neerslag van de afgelopen weken, en toekomstige snelle afvoer van gevelwater of hoog water rond de perimeter. De drainage wordt uitgevoerd met drainagebuis D100 met PE vezels er rond en op de vier hoeken inspectieputten (Deschacht, Oostakker), waarvan er eentje afwatert op het riool.

De buis ligt in een grof zandbed van Rijnzand 07, aan de voet van het ondergronds metselwerk. Het zandbed wordt van de omliggende leemgrond gescheiden door geotex, om te voorkomen dat het drainagesysteem dicht slibt met leem.

Het uitgraven van de drainage is een loodzwaar handwerk dat ons drie dagen kost en toch wat associaties opriep met de situatie in 1914-1918…  Graven in natte leem is niet evident, maar met behulp van wat betonplex platen als dammetje verbetert de situatie al vanaf dat de eerste buis de grond in gaat.  


En als we dan toch aan het loopgraven zijn, worden ook meteen de wachtbuizen voor aansluiting van de nutsvoorzieningen gelegd.

Geploeter in de modder: de sleuf tot de funderingsvoet met daarin geotex

Onderin komt op een dun bedje zand de drainagebuis waarna verder wordt gevuld met drainagezand. Op de voorgrond een inspectieput.

De tijdelijke aansluiting van de drainage en de wachtbuizen van de energiebocht naar de rooigrens

De geotex voor de drainage wordt tijdelijk dichtgevouwen om vervuiling te voorkomen

De ondersteuning voor de schuiframen op een laag kimblokken. Op de voorgrond de drainage

Foamglas raamondersteuning op de perimeter-isolatie uit kimblokken.  De bovenzijde ligt gelijk wat ideaal is voor de afwerking met EPDM. De uitsparing is voor de aansluiting van het terras. Op de achtergrond de kimblokken onder de muren


Geen opmerkingen:

Een reactie posten